Metallivalut

Metallien valaminen muottiin

Tuotamme metallivalut, pääasiassa alumiinivalut, perinteisin hiekka- ja kipsimuotein. Perinteiset valumenetelmät soveltuvat parhaiten yksittäisten kappaleiden ja pienten sarjojen valmistukseen.

Metallin valamista varten valettavasta kappaleesta tarvitaan muotti. Suunnittelemme ja toteutamme muotit 3D –tulostusta hyödyntäen. Yhdistämällä 3D –tulostettu muotti perinteisiin valumenetelmiin voimme toteuttaa nopeasti monimutkaisia ja tarkkoja valukappaleita.

Mikäli sinulla on idea jonka haluat toteuttaa, ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa mielellään jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelemme ja piirrämme tuotteesta 3D -mallin, jota tarkastelemme yhdessä asiakkaan kanssa mahdollisten haluttujen muutosten varalta. Tämä vähentää virheiden määrää ja mahdollistaa muutosten tekemisen jo ennen lopullisen tuotteen näkemistä -> näin vältämme ylimääräisiä kustannuksia.

Teemme metallivalumme yleisimmin alumiinista, joka on kevyt ja kestävä metalli, jolla on hyvä korroosionkestävyys. Alumiini on myös käytännössä täysin kierrätettävä materiaali, ja pyrimme uudelleenkäyttämään kaiken valuprosessissa yli jääneen alumiinin.

Valuprosessi alkaa mallikappaleen 3D-tulostamisella, ja muottien valmistamisella. Alumiini sulatetaan upokkaassa sulatusuunin sisällä, ja siitä poistetaan kuona ja kaasut kemiallisesti lisäaineilla. Sula alumiini kaadetaan muotteihin, jossa se täyttää muotin ja kovettuu mallikappaleen muotoon jäähtyessään. Kun valettu kappale on jäähtynyt, siitä irrotetaan koneellisesti kaato- ja ilmausaukkojen kohtiin kovettunut ylimääräinen alumiini. Tämän jälkeen kappaleet voidaan viimeistellä esimerkiksi hiomalla, kiillottamalla tai maalaamalla.